Residenssi

Residenssi esittävälle taiteelle avattiin Joensuussa syyskuussa 2018

Sirkus Supiainen tarjoaa työskentelymahdollisuuden pienelle työryhmälle kerrallaan vuoden 2018 syyskuusta alkaen. Residenssi tarjoaa mahdollisuuden työstää omaa projektia.  Residenssiaikoja voi hakea kahden viikon tai kuukauden periodeille. Tapauskohtaisesti myös lyhyemmät residenssivierailut ovat mahdollisia. Pääpaino valinnoissa on valmistuvat projetkit joille voitaisiin järjestää esityskausi ensi-ilta teatterissamme residenssin jälkeen.

Supiaisen sirkusresidenssi tarjoaa olosuhteet keskittyä taiteeseen.

Residenssistä pyydämme pienen maksun sillä emme ole tällä hetkellä residenssitoiminnssa valtion avustuksen piirissä.

Residenssiä ylläpitää voittoa tavoittelematon Sirkus Supiainen yhdistys.

Kevään 2019 residnessivieraat:

Kapula kollektive: Klyyvari 14.1.-3.2.2019

Sirkustaiteilijat Susanna Liinamaa ja Kalle Lehto, sekä muusikko Yrjänä Sauros toteuttavat yhdessä uuden nykysirkusta, kerrontaa ja musiikkia yhdistävän esityksen lapsille.
Esitys pohtii yksinäisyyttä ja hyväksytyksi tuloa lasten silmin ja tarinoiden muodossa. Esityksen päähenkilö on Sauroksen luoma hahmo nimeltään Klyyvari, isonenäinen pieni mies, joka on syntynyt munasta ja muuttaa keskelle metsää pieneen, hylättyyn mökkiin. Metsän vieressä on kylä, johon Klyyvari lähtee silloin tällöin asioille ja luonnollisestikin törmää reissuillaan kylän ja metsän asukkaisiin. Kuinka Klyyvari otetaan vastaan kylässä? Ystävystyykö hän ihmisten kanssa, entä mitä metsän eläimet tuumaavat muukalaisesta? Kiinnittävätkö muut huomiota Klyyvarin erikoiseen ulkonäköön? Klyyvari kun itse on komeasta nenästään hyvin ylpeä, eikä pelkää esitellä sitä.
Esityksen suunnittelussa on ollut mukana ensin Helsingin Lauttasaaren ala-asteen neljäsluokkalaiset ja esityksen tematiikka muodostuu lasten kirjoituksista. Tammikuussa 2018 lapsille kerrottiin Klyyvarin syntytarina, johon he saivat kirjoittaa jatkoa. Lapset ovat kirjoittaneet Klyyvarin päivittäisistä seikkailuista, kommelluksista ja kohtaamisista ja näiden kirjoitusten pohjalta Sauros säveltää ja sanoittaa teoksen muusikin ja työryhmänä kirjoitamme käsikirjoituksen valmiiksi.
Yhdessä kolme esiintyjää tulkitsevat Klyyvarin tarinan; Sauros toimii esityksen kertojana samalla kun sirkustaiteilijat kuvittavat tapahtumia. Sirkusteknisesti esitys tulee sisältämään mimiikkaa, akrobatiaa, jongleerausta, saippuakuplataidetta, hulavanteita ja tasapainoilua. Musiikin tyylilajit vaihtelevat vaivattomasti tangon, iskelmän ja äänitaiteen kautta rokkiin.
Työryhmän jäseniä yhdistää halu tehdä laadukkaita lastenesityksiä. Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin ja samalla ruokkia heidän mielikuvitustaan ja luovuuttaan tarinankerronnan saralla. Haluammekin tehdä siis esityksen lapsilta lapsille lapsenmielisten esittämänä, kuitenkin niin, että aikuisetkin viihtyisivät katsomossa.
Esityksessä haluamme ottaa kantaa tärkeään aiheeseen, toisten hyväksymiseen, ja tuoda se esille lempeästi ja tarkastella sitä tarinan muodossa alleviivamatta ja saarnaamatta. Metsän eläimet ovat isossa osassa Lauttasaaren ala-asteen oppilaiden kirjoittamissa tarinoissa ja monissa kirjoituksissa alkukankeuden ja erilaisten kommellusten jälkeen Klyyvari ystävystyykin eläinten kanssa.

Herra Koskinen: Virhe 24.2.-10.3.2019

Salla Hakanpää ja Ainu Palmu sekä työryhmä: Puhe 11.3.- 31.3.

Puhe on nykysirkusesitys, joka käsittelee sisäisen puheen kautta elämän isoja ja pieniä kuohuja. Työryhmä tuo pintaan olemassaolon alavirtauksia. Teos käsittelee mielensisäisiä harmonioita ja kaaosta ja pohjimmiltaan pyytää katsojaa ajattelemaan huolellisesti. Katsoja ei tarvitse diagnoosia ymmärtääkseen Puhetta.

Teos kertoo aiheestaan kuin esitys olisi elävä installaatio, jolla on draamallinen aikarakenne.
TYÖRYHMÄ

Dramaturgi Eira Virekoski

Akrobaatti Salla Hakanpää

Valo- ja videosuunnittelija Ainu Palmu

Äänisuunnittelija Tuomas Norvio

Lavastus- ja pukusuunnittelija Anne Jämsä

 

Hanna Moisala & Mira Ravald: Wake up!15.4. -12.5.2019

WakeUp on surrealistinen nykysirkusteos, jossa toteutetaan taiteen kerrostelua. Teos on maalaus, joka rakentuu tasapainoilun maailmaan. Nykysirkusteos Wakeup luodaan kahden sirkustaiteilijan voimin nuorallatanssia ja visuaalista maskeeraustaidetta käyttäen. Teoksessa kohtaavat sirkustekninen laji nuorallatanssi ja visuaalinen taide, joiden molempien rajoja rikotaan ylittämällä niiden normatiivisuus, sekoittamalla niitä keskenään ja luomalla kolmiulotteinen maailma katsojalle. Lähtökohtana teokselle ovat taiteilijoita yhdistävät tekijät: sama tekninen sirkuslaji ja ammatti nuorallatanssi, meikkaaja-maskeeraajan tutkinto sekä vakava muutos terveydentilassa, minkä molemmat taiteilijat ovat aiemmin läpikäyneet. Teoksen luomisen ideana on tutkia nuorallatanssin sanelemia sääntöjä ja murtaa niitä. Perinteisenä sirkuslajina nuorallatanssi tarjoaa katsojilleen monesti vain kaksiulotteisen näkökulman taiteenlajin pariin. Useimmiten esiintyjä nähdään sivuperspektiivistä, mikä johtuu nuoran kiinnityspisteiden sivuttaisista sijainneista yleisöön nähden, ja edelleen esiintyjän nuoransuuntaisesta tasapainoilusta. Teoksessa tutkitaan kaksiulotteisuuden rikkomista luomalla ikäänkuin lisäkerroksia visuaalisuudella eli maskeerauksella, maalilla, välineiden asettelulla tilaan sekä tilan muuntelulla paperiseinin. Näiden kerroksien avulla sekä niitä muuntelemalla nuorallatanssi voi saada uuden ulottuvuuden. Temaattisesti ammennamme materiaalia muun muassa meitä yhdistävästä terveydentilaan liittyvästä tekijästä, keuhkoveritulppaan johtaneesta yläraajan veritulpasta. Se on tuonut mukanaan kokemuksia, ajatuksia ja muistoja, joita kumpikin jaamme: vertaistuki, hidasteita ja haasteita ammatin harjoittamisessa sekä pelko sairauden toistumisesta. Teos kertoo abstraktein ottein sisällä vellovista tunnetiloista, jolloin ihmisen terveys on uhattuna ja herkkänä tasapainolle, niin kuvainnollisesti kuin konkreettisestikin.

 

 

Aikaisempia residenssivieraita:
Hands Some Feet -työryhmä Syyskuu 2018
Esiintyjät: Jeromy Zwick ja Liisa Näykki
Dramaturgia: Meri-Maija Näykki
Musiikki ja musiikillinen toteutus: Liisa Näykki, Jeromy Zwick, Patrik Zeller
Tuotanto: Hands some Feet
Hands some Feet esitys kertoo tarinan sirkuksen läpi. Esityksessä seurataan kahden
hahmon kertomusta kohtaamisesta, toistensa tuntemaan oppimisesta ja
ymmärtämisestä, kompromissien teosta ja rakastamisesta.
Esityksen kaksi pääroolissa toimivaa sirkuslajia ovat nuorallatanssi ja jongleeraus.
Ryhmän ja esityksen sanaleikillinen nimi “Hands some Feet” juontaa juurensa
näistä sirkuslajeista. Hands (=kädet) Jeromylle – jonglöörille, joka käyttää käsiään
päätyökalunaan, ja Feet (=jalat) Liisalle, joka taas käyttää jalkojaan
päätyövälineenään nuorallatanssiessaan. He löytävät toisiaan täydentävät elementit
ja luovat poikkeuksellisen ja tavattoman symbioosin.
Hands some Feet on leikkisä, mutta samalla vakava esitys kaikille ja kaiken ikäisille.
Herkimmästä täysin naurettavaan, heidän hienovarainen pelleilynsä saa meidät
esimerkiksi muistamaan, miltä tuntui rakastua ensimmäistä kertaa.

+esitykset
4.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
5.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
6.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Robot Loves -työryhmä Lokakuu 2018
Saippuakuplia, sormiparistoja ja outoja kohtaamisia
Kaikki kaipaavat rakkautta, myös ne joilla on patterisydän. Mutta mitä ihmettä robottirakkaus oikein on? Löytyykö se tanssilattialta? Ja miten Kuningatar E-lisabeth liittyy tähän kaikkeen? Robot loves yhdistää kineettistä teatteria ja kokeellista esine- ja nukketeatteria. Interaktiivinen teos osallistuu keskusteluun taiteen uusista muodoista ja antaa näkökulmia pohdintaan esiintyjän ja esineen, katsomon ja näyttämön sekä tilan ja lavasteen suhteesta. Robot loves tutkii liikkuvan ja osallistuvan lavastuksen sekä keinotekoisten esiintyjien suhdetta katsojaan. Lavastaja-nukenrakentaja Laura Sariolan kierrätysmateriaaleista, rikkinäisistä leluista ja elektroniikkaromusta rakentamat esiintyjät vievät katsojat rakkauden etsintään.

Esityskonsepti ja toteutus: Laura Sariola
Esityksen kesto n. 1 h Esitystä ei suositella alle kuusivuotiaille.

Robot loves esitykset
Pe 26.10. klo 19
La 27.10. klo 19
NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, Joensuu
Esityksen toteutusta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Pyynikin kesäteatterisäätiö, Tampereen kaupunki ja Sirkus Supiainen ry

Gruppo 3: Oliko -työryhmä, joulukuussa 2018
Ohjaus: Aapo Stavén
Esiintyjät: Aaro Kontio, Lassi Talasmo
Teos käsittelee muistia ja muistamista. Muistoja ja muistin ongelmia. Teema ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai tiettyyn kulttuuriympäristöön, vaan jokainen katsoja voi löytää teoksesta oman samaistumispintansa. Sanaton visuaalinen kerronta johdattaa katsojat matkalle mieleen.
6.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Residenssivieraat 2015
Zero Gravity Company, Netta Lepistö

Residenssivieraat 2014
– Lauri Koskinen & Maiju Heikkinen (Kesäkuu)
– Niklas Blomberg & Katri Lausjärvi (Heinäkuu)
– Heikki Pullo & Tommi Ollikainen (huhtikuu)
– Juha Rautio & Miika Nuutinen

 

Residenssivieraat 2013

Lauri Koskinen, Maiju Heikkinen Kuvvla-esitys

Rauli Kosonen, Race Horse Company, O’dd

Agit Cirk, periferia-projekti
Residenssivieraat 2012
2.5. -7.5.2012. ‘Project NMN’ yhteistuotanto Circus duo Nerg & Nivala ja Sirkus Supiainen
8.5. – 3.6. 2012. ‘tractatus logico saltarem’ Kaputt kollektiivi
21. – 24.6. 2012. ‘Duo Perikato äänittää ensialbuminsa Supiaisen residenssissä aikavälillä kesäpäivän tasauksesta Juhannuksen loppuun’
Duo Perikato on runoutta ja elektronista musiikkia yhdistävä runobändi. Duon äänimaisema muodostuu Juha Raution ja Veli-Matti Rintalan yhteisistä kokeiluista, nauhoitetuista ja livenä soitetuista äänistä. Tekstit ovat Raution julkaistuja ja uusia runoja. Lisätietoa http://istulaulu.wordpress.com/esittava-taide/juha-raution-duo-perikato/

16. -20.7. 2012.’Timothy likes popcorn’ Sirkus Kumiankka, Marko Akkanen

30.10.-15.11. Rauni Koskinen & co