Ulkopuolella / за пределами

ulkopuolella uusi kuva

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori

Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.

Esityksen kesto noin 50min

Kantaesitys Joensuun taidemuseo Onnin juhlasalissa
3.5.2017 klo 19
Muut näytökset:
la 6.5. klo 15
su 7.5. klo 15
ke 10.5. klo 19
la 13.5. klo 15

Lippujen hinnat 10/15 € (ovelta)
paikkoja rajoitetusti.

www.supiainen.com

Ulkopuolella karjalainen

 

 

 

 

 

 

 

ulkopuolella karjalainen 2

 

 

 

 

 

 

 

karjalaisen kritiikkiKarjalainen 5.5.2017 / Kulttuuri / Uusi sirkus

Kupla kuplan sisällä
Sirkustaidetta ja konemusiikkia yhdistävä teos vapauttaa ymmärtämisen ja tulkinnan ikeestä.

Sirkus Supiainen
Ulkopuolella
Ensi-ilta Joensuun taidemuseo Onnin juhlasalissa 3.5.2017

Valoista, akrobatiasta, jongleerauksesta, sähköisistä äänistä ja muutamasta akustisesta soittimesta koostuva Ulkopuolella-teos on puhdistava kokemus. Kyse ei ole päälle puskevasta, väkisin ilmaisuun pyrkivästä tai tarinaa kertovasta performanssista. Ollaan sen kaltaisen taiteen äärellä, joka vapauttaa katsojan tulkinnan pakosta ja ohjaa kokemuksen ja tunteen äärelle. Teos on katarttinen. Teos tekee uutta.

Tapahtumapaikkana on taidemuseon juhlasaliin pystytetty pieni puolipalloteltta. Muoto kertautuu sisään astuttaessa: esiintymislavassa, akrobatiavälineissä, valaistuksessa ja liikkeessä. Kahluuäänet jäävät teltan ulkopuolelle, kupla sulkee katsojat ja taiteilijat sisäänsä. Ulkopuolitematiikka osoittautuu eräänlaiseksi illuusioksi tai paradoksiksi. Katsoja pohtii hiljaa omaa paikkaansa. Ympyrä, pallo, kupla, maailmankaikkeus. Missä on sisä-, missä ulkopuoli?

Pyörivä liike ja minimalistinen musiikki luovat telttaan shamanistisen tunnelman. Taustalla häilyy sarvipäinen muusikko, nappien kääntelijä, elämänrytmin tekijä. Ihminen kiertää avaruudellista kehää, laittaa maailmankaikkeuden kappaleita liikkeelle ja liikkuu niiden mukana. Teoksen imu perustuu pyörivään liikkeeseen, joka toisinaan muuttuu rytmilliseksi kokonaisuudeksi. Musiikki on vaistonvaraista ja kuvittaa kokonaisuutta harvakseltaan mutta luo maailman jossa teos syntyy.

Kaikki tulkinta on toisaalta turhaa ja väkinäistä. Meditatiiviseen kehäsymboliikkaan perustuva teos hypnotisoi, jos muodolle tohtii antautua. Kuinka vapauttavaa on katsoa valkoisten pallojen liikettä kuperalla pinnalla, valojen avaruudellista liikettä tai antautua konemusiikin ja bongorumpujen sydäntä tahdittavaan rytmiin.

Ulkopuolella on teos, joka ei merkityksellistä mitään valmiiksi. Se antaa tilan ja mahdollisuuden syventyä muotoon, väriin, ääneen ja liikkeeseen, joista sielu löytyy tai sitten ei. Subjektiivisuus on hiljaisesti läsnä. Jokainen on vapaa tulkitsemaan niin kuin itse tahtoo. Taide on tunne, ei puhki selitetty merkitys. Jalmarin ja Rauli Katajavuoren esitys on taidetta, joka tuntuu eikä selitä.

Kaikessa universalismissaan Ulkopuolella-teos on myös inhimillisen armollinen. Sirkustaiteilija Rauli Katajavuoren jongleeraukseen perustuva esiintyminen on rooliton. Ilmeet ja teatraaliset eleet ovat poissa, syvä rauha ja kokonaisuudelle antautunut, näkymätön persoonallisuus viehättävät.

Taiteilija tasapainoilee kappaleiden kanssa, näyttää taitonsa mutta asettaa itsensä myös epäonnistumisen alttarille. Joskus tasapaino horjuu, yhteys ympäristöön ja omaan keskukseen katoaa, pallo putoaa. Inhimillistä, anteeksi antavaa ja lohdullista. Uusi yritys odottaa.

Kaikki, jotka luulevat jotakin jostakin ymmärtävänsä, käykää sisään Supiaisen telttaan. Kaiken tajun ja järkeen perustuvan tulkinnan voitte heittää. Aina ei tarvitse ymmärtää. Tunteessa, muodon aistimisessa ja kauneuden kokemuksessa on kylliksi.

-Sanna Jääskeläinen

Ohjaus, lavastus ja valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Tuotanto: Sirkus Supiainen
Puvustus: Laura Sariola
Musiikki: Jalmari
Äänimaisema: Antti Koukonen
Lavastuksen rakennus: Hannu Multanen
Esiintyjät: Rauli Katajavuori ja Jalmari.

Kiitokset: Joensuun taidemuseo Onni, Agit Cirk.

 

isot pallot seiskapallo Ulkopuolella kuva ulkopuolella lamput 2
Ulkopuolella varjo

 

ulkopuolella rulaus 1