https://youtu.be/7Dr1F1bJsw0
Manifesti
‘Näinä aikoina viihde on vaikea laji.’
Lavastus, valosuunnittelu, suunnittelu, esiintyminen: Rauli Katajavuori
Suunnittelu, musiikki, esiintyminen: Juha Rautio
Runoilija-muusikko Juha Rautio ja sirkustaiteilija Rauli Katajavuori purkavat ja tutkivat humoristisessa teoksessaan poikkitaiteellisuutta. Itsetietoiset kalvosulkeiset analysoivat esittävän taiteen rajoja viihteestä taiteeseen, runoudesta sirkukseen. Alkaako tästä poliittisen sirkuksen paradigma? Onko tämä runosirkuksen kuolinisku? Onko tarkoitus naurattaa vai kutsua ajattelemaan? Tervetuloa kirkastamaan strategiaa kanssamme.
‘Jonglööri Samuli Männistön ja runoilijavirtuoosi Juha Raution Manifesti piti yleisöä lujassa otteessaan.’
– Seija Lappalainen, Lapin Kansa.14.11.2011
‘Esitys kulkee ironian ja nerokkuuden rajalla.’
– Erika-Evely Eisen, Sirkuspyramidi 3/2012 Kantaesitykset Helsingin Cirko-keskuksessa 12. – 16.11.2014
Esityksen tallenne: https://vimeo.com/122761566 salasana: manifesti
Manifesti
Runoilija-muusikko Juha Raution ja sirkustaiteilija Rauli Katajavuoren Manifesti yhdistää konsulttihenkisiä kalvosulkeisia, jongleerauksen teorisointia ja käytäntöä, runoja, yhteiskuntakritiikkiä ja mitä vielä. Kuitenkaan selkeää punaista lankaa ei palasien välille saada ja esitys jää sekaviksi katkelmiksi.
Välillä Manifesti tempaa mukaansa, mutta hetkittäin keskittyminen herpaantuu ja oman kauppalistan ajatteleminen tuntuu mielenkiintoisemmalta. Notkahdus tapahtuu etenkin pakolliselta tuntuvan tylsän natsikortin esille nostamisessa. Eikö Rovaniemestä todellakaan muuta ajatuskulkua löydy?
Repalaisesta teoksesta löytyy helmiäkin. Erityisesti musiikin ja jongleerauksen yhdistäminen Katajavuoren kehittämän nuotiston avulla. Pallot annetaan runoilijalle ja jonglööri astuu tahtipuikkoihin. Ajatus muovautuu huippuunsa John Cagen 4’33-teoksen kautta.
Raution runsaat, leikittelevät, kehämäisesti kehittyvät runot vyöryvät päälle jättäen painaumia yksittäisistä sanoista, lauseista ja tarinoista. ’Olen väsynyt olemaan vakava, mutta huumorikin tympii.’
Katajavuoren jääpalloilla jongleeraus tuottaa kiehtovan vangitsevan kuvan, joka lopulta hajoaa miljooniksi palasiksi.
Raution karismaattinen olemus ja rauhallinen puhe luo vastapainoa Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle.
Teos antaa ajateltavaa, naurattaa, ärsyttää, raivostuttaa ja pitkästyttää; puoleentoista tuntiin mahtuu paljon koettavaa. Manifesti kaipaa kuitenkin karsimista, kiteytystä ja selkeämpää linjaa.
Manifesti kommentoi laajasti taiteen tekemisen ympärillä ja välitiloissa olevaa.
Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016