Viihdytysjoukot (ulkoilmaesitys)

Viihdytysjoukot (ulkoilmaesitys)
Ohjaus: Jarmo Humalajärvi & työryhmä
Puvustus: työryhmä
Musiikki: Toni Perttula
Esiintyjät: Emma Räisänen, Tommi Ollikainen, Markus Nivala, Antti Nerg, Toni Perttula ja Jarmo Humalajärvi
Ensi-ilta Turun Asemanaukiolla 8.8.2014

Luvassa päätähuimaavaa akrobatiaa, nurinkurista jousiammuntaa, liekkejä ja lentäviä esineitä. Elävää haitarimusiikkia ja tyrmistyttävää taikuutta. Tulkaa viihtymään entisaikojen malliin!

Viihdytysjoukot oli vuosina 1941–1944 toiminut organisaatio, jonka tehtävänä oli kohottaa sotilaiden moraalia ja mielialaa. Koskaan muulloin historiamme aikana ei kansankulttuuri ja korkeakulttuuri ole ollut yhtä sulassa sopusoinnussa samoilla esiintymislavoilla. Taikurit, akrobaatit, muusikot ja tanssijat esittivät hurjimmat numeronsa yleisölle, joka kaipasi viihdykettä enemmän kuin koskaan. Hatunnostona näille viihdetaiteilijoille esitämme nykypäivän version Viihdytysjoukkojen toiminnasta.

kiitokset: Karhu-pesis, Savotta, Kansan sivistysrahasto -Väinö Voionmaan rahasto ja Taiteen edistämiskeskus, Markku Aulanko

 

 

Lehdissä kirjoitettua:

IMG_2567

Nimensä veroiset Viihdytysjoukot

Viihdytysjoukot toimivat Suomessa sodan aikana 1941–1944. Ne kiersivät rintamilla esiintymässä ja ylläpitämässä taisteilijoiden moraalia ja mielialaa. Tehtävään oli valjastettu myös tuon ajan nimekkäimpiä taiteilijoita Tauno Palosta ja Ansa Ikosesta Olavi Virtaan.

Näyttelijöiden ja laulajien lisäksi Viihdytysjoukkojen kiertueilla esiintyi runonlausujia, tanssijoita, voimistelijoita sekä taikureita ja muita sirkustaiteilijoita. Ainakin Solmu Mäkelän todettiin suorittaneen sodanaikaisen palveluksensa taikurina.

Nämä tiedot käyvät ilmi Future Circus -festivaalin ensi-iltateoksessa Viihdytysjoukot, jonka sirkustaiteilijat Jarmo Humalajärvi, Emma Räisänen, Antti Nerg ja Markus Nivala ovat tehneet kunnioittaakseen historiallisten viihdytysjoukkojen työtä. Mukaan kutsuttiin myös hanuristi Toni Perttula, joka huolehtii asianmukaisesta musiikista Säkkijärvenpolkkineen ja Eldankajärven jäineen.

Esitys on tehty hauskuuttamismielessä: jongleerausnumerot menevät usein pieleen, eivätkä akrobatianumerotkaan osu aina juuri kohdilleen. Mutta kyllä 40-minuuttisen esityksen aikana nähdään myös todellista taituruutta. Antti Nergin vapautuminen köysistä ja säkistä on kunnon silmänkääntötemppu, ja Emma Räisäsen käsilläseisoen suoritettu takaperoinen jousiammunta jaloilla saa huokaamaan ihmetyksestä.

Parasta on kuitenkin valittu tyyli. Kokonaisuudesta huokuu vanhanajan sirkuksen henki, jossa karrikoidut ilmeet ja eleet sekä aplodien kalastelu kuuluvat asiaan. Vaikka pilke on koko ajan silmäkulmassa, kunnioitus entisaikain konkareita kohtaan säilyy. Numeroiden välissä esiintyjät kuvailevat vanhojen mestareiden tekemiä numeroita todeten nöyrästi, että samaan he itse eivät pysty.

Mutta kyllä kunnioituksen ansaitsevat myös nämä nuoret sirkuslaiset, joilta onnistuvat kaikki temput, olipa kyse palloilla, keiloilla ja tulikepeillä jongleeraamisesta tai eri muodostelmissa suoritettavasta akrobatiasta.

IRMELI HAAPANEN, TS 10.8.2014

Viihdytysjulkka_edited-1Viihdytysjoukot kumartaa sirkusperinteelle
Kolmatta kertaa järjestettävä Future Circus -sirkusfestivaali täyttää Turun jälleen ensi viikolla monipuolisella sirkusohjelmistolla. Viiden päivän aikana, 6.–10. elokuuta, Turussa nähdään niin sirkuksen uusimpia tuulia kuin perinteisempääkin sirkusta.

Tuoreita tuulia tuo muun muassa nykysirkuksen suuriin nimiin kuuluva ranskalainen Les Apostrophés. 8. ja 9. elokuuta Logomossa esiintyvä ryhmä tuo Suomen ensi-iltaan viiden miehen täyden cabareen.

Perinteisempää sirkusta edustaa rautatieaseman puistossa perjantaina ja lauantaina esiintyvät Viihdytysjoukot. Viisihenkisen ryhmän nimi ja esitys on hatunnosto 1940-luvulla sotarintamalla kiertäneille viihdyttäjille.

– Rintamalla kiersi aikanaan monia viihdyttäjiä Tapio Rautavaarasta, Olavi Virrasta ja Tauno Palosta alkaen. Meidän esityksemme on hyvin perinteistä katusirkusta haitaria myöden. Se oli tuohon aikaan yleensä käytetty soitin, koska siitä lähti paljon ääntä ja se kulki helposti mukana. Esityksemme on samalla kunnianosoitus alkuperäisille Viihdytysjoukoille, jossa korkeakulttuuri ja kansankulttuuri kohtasivat, kertoo Viihdytysjoukkojen esityksen ohjannut Jarmo Humalajärvi.

Perinteinen on myös Viihdytysjoukkojen esiintymispaikka. Suomeen ensimmäiset sirkusesiintymiset koettiin 1800-1900-lukujen vaihteessa juuri nykyisen rautatieaseman kulmilla. Viihdytysjoukkojen sirkusteltta taas on muistutus 1940-luvun Viihdytysjoukoista.

– Esiinnymme puolijoukkueteltan vieressä. Ihmiset saavat tulla seuraamaan 40 minuutin esitystämme ilmaiseksi ja katsoa sen aikaa kuin haluavat, Humalajärvi toteaa.

Historia on muutenkin esillä Future Circuksessa. Festivaalin pääpaikkana toimivan Taideakatemian Köysiteatterin aulassa on festivaalin aikana mahdollisuus tutustua Markku Aulangon keräämään menneiden vuosikymmenten sirkusaineistoon. Aulanko oli muun muassa perustamassa tänä vuonna 20 vuotta täyttävää Turun sirkuskoulua.

Viihdytysjoukot esiintyvät 8. elokuuta kello 21 ja 9. elokuuta kello 17 rautatieaseman puistossa.

Ilkka Lappi, Aamuset 2.8.2014